Fc Märkä Peltikatto, kaupunkilaishunsvoteista Soutuneuvoksiksi

Yksi päähänpisto sai soutamisesta mitään tietävät ystävät istuutumaan liukupenkkeihin ja kokemaan Sulkavan Soutujen huuman. Mitä sen jälkeen tapahtui, onkin pieni osa Sulkavan Soutujen historiaa ja niinpä vuonna 2017 vietetäänkin todellista juhlavuotta, soutujen täyttäessä 50 vuotta ja “Märän” juhliessa 10-vuotista taivaltaan.

Kesällä 1983 vietettiin Saimaan rannalla Fc Märän Peltikaton synnyn kannalta erittäin oleellisia harjakaisia ja varpajaisia. Tämä vuosiluku on nimittäin kirjailtu niin Korhosten mökin valmistumisvuodeksi kuin mökin nykyisen isännän, Petri Korhosen, syntymätodistukseenkin. Petelle onkin siis jo kapaloikäisestä ollut kesän kohokohta kannustaa soutajia, jotka 7km urakoineena ohittavat mökin vielä yhtenäisenä nauhana. Vuosien vieriessä mökki alkoi pikku hiljaa jäädä Peten kontolle ja aikuistuessa festarikesät vaihtua mökillä rauhoittumiseen oman perheen kesken. Samalla jo kouluaikoina muodostunutta kaveriporukkaa oli haastavaa enää saada kokoon, kunnes Pete päätti kokeilla kepillä jäätä.

Kesät olivat kuuminta festariaikaa ja nuorten miesten kesäviikonloput täyttyivät kaiken maailman kissanristiäisistä jo hyvissä ajoin. Pete tuskin osasi odottaa, että lähettäessään viestin: “Kasataan vanhat kuomat koolle ja soudetaan Sulkavan Soudut, oletko mukana?”, jo samana päivänä oli kirkkoveneellinen ukkoja kasassa. Huuma soutujen ympärillä yltyi, mitä lähemmäs kesä tuli. Koska koko ryhmän yhteenlaskettu soutukokemus oli pyöreät nolla vetoa, ei tiedetty yhtään, mihin oltiin ryhtymässä. Kun Fc Märkä Peltikatto vuonna 2007 näyttäytyi ensimmäistä kertaa soutupiireissä, teki kyseinen joukkue moneen lähtemättömän vaikutuksen. Tyylittelevät kaupunkilaispojat marssivat ämyrit pauhaten Sulkavan keskustassa muka tietäen, mikä heitä odottaa. Kuvaavaa lienee veneeseen pakattu varustus: kymmeniä eväsleipiä, laatikoittain banaaneja, kilokaupalla suolakurkkuja, suklaata ja tietenkin korikaupalla olutta. Hilpeyttä mahtoi herättää myös kahden perämiehen taktiikka, joista toisen oli määrä huolehtia vain musiikin soittamisesta. Maaliin lopulta päästiin, vaikka lähtölaukauksen kajahtaessa piti vielä soutaa takaisin laituriin suorittamaan ilmoittautuminen ja suurin huolenaihe matkalla oli, että kaikki sai huilata yhtä paljon. Ajalla ei kuitenkaan ollut merkitystä, sillä kaupungin kollit oli kertalaakista sisäistänyt soutujen syvimmän olemuksen ja oli selvää, että tästä käynnistyi perinne.

Toisena vuonna porukka oli pysynyt ällistyttävän hyvin kasassa, joten tiedettiin jo mitä tuleman pitää. Nipistettiinkin ajasta puoli tuntia pois ja todettiin, että vaikka ei soutamisesta mitään ymmärretä niin kovalla kunnolla ja sisulla voidaan oikeasti saada tulostakin. Yksi tärkeä sääntö tosin tehtiin jo tässä vaiheessa selväksi: Fc Märkä Peltikatto ei treenaa. Tästä säännöstä on pidetty kiinni ja yhtäkään vetoa ei kukaan soutajista ole Sulkavan Soutujen ulkopuolella suorittanut! Moni “Märän” jäsenistä on viettänyt nuoruutensa enemmän tai vähemmän urheilun parissa, joten selvää on, että numerokilven kiinnittyessä nostaa myös kilpailuvietti päätään. Tiedettiin, ettei kärkikahinoihin ole asiaa, mutta viiden tunnin alitus oli ensimmäinen realistinen tavoite, joka lopulta vuonna 2010 (4h54min) saavutettiin. Muutaman ensimmäisen vuoden jälkeen “Märän” peräaaltoihin alkoi jäämään ihan oikeita soutujoukkueita ja silloin yleisössä sekä etenkin soutupiireissä alettiin kohisemaan, että nuo iloiset veikkosethan osaa soutaakin. 10. vuoden ainoa tavoite on parantaa kuudentena vuonna (2012) tehtyä ennätystämme 4h51min.

Mahtavaa on, että tänä vuonna kruunataan “Märän” ensimmäiset Soutuneuvokset. Meille Sulkavan Soudut on sydämen asia ja ei enää niin nuorille kaupunkilaiskoltiaisille edelleen se ensimmäinen merkintä kesän kalenteriin. Olemme joka vuosi halunneet tuoda tapahtumaan rentoa meininkiä ja hurttia huumoria, niinpä meidät taidetaankin parhaiten tuntea läpi soudun pauhaavasta musiikista ja nahkaisesta soutuasusta. Tänä vuonna haluamme kunnioittaa niin Sulkavan Soutujen kuin Fc Märän Peltikaton juhlavuotta ja viemme varustelun uudelle tasolle. Kuten olettaa sopii, tulossa ei ole mullistavaa liukupenkkimallia vaan Fc Märän Peltikaton oma olut, joka lanseerataan tämän vuoden souduissa. Ja kun “Märästä” on kyse lienee selvää, että näkemisen arvoisia yllätyksiä on taatusti lisää, joten nähdään souduissa!