Miten kirkkoveneily rantautui Tornioon. Tarmo Gullstenin muisteluksia

Soutuharrastus alkoi kiinnostaa Tornion miehiä Seppo Aikiota ja Tarmo Gullstenia. He päättivät Tarmon teettämällä veneellä lähteä Sulkavalle seikkailemaan ja harjoittelu alkoi Tornionjoella. Harjoittelu perämiehen ja soutajan paikan vaihto 20 minuutin välein, mikä ei tuntunut helpolta.

Oli vuosi 1990 miehet suuntasivat matkansa Sulkavan Soutuihin  osallistuakseen kaksipäiväiseen retkisoutuun 70 km Partalansaaren ympäri. Soutaessa he ihailivat kirkkoveneiden upeaa menoa.

Kotimatkalla miehet päättivät alkaa koota seuraavaksi kesäksi kirkkovenejoukkuetta pitkän matkan hiihto- ja juoksukuntoilijoista. Ensimmäiseen joukkueeseen 1991 saatiin mukaan Teija Alapartanen, Annamari Faarinen, Riitta Kasala, Raili Kulju, Seppo Aikio, Aulis Elva, Reijo ja Tarmo Gullsten, Kauko Hookana, Kari Kolehmainen, Heikki Kulju, Jorma Saarela, Paavo Siponen, Onni Tiiperi ja Tapani Tuomola, yhteensä 15 henkeä. Vene vuokrattiin Sulkava-seuralta. Harjoittelu jäi vähiin, sillä vain kolme ryhmästä oli edes nähnyt kirkkoveneen aikaisemmin. Rannalta löytyi neuvojia, miten soutupaikat piti täyttää. Joukkue osallistui perjantain yösoutuun, jonka lähtö oli klo 19.00. Yöllä oli pimeää, joten veneessä sytytettiin tuikku puolenyön aikaan. Aikaa soutuun meni 5.29.32.

Kolmena kesänä soudettiin vuokraveneellä. Sitten tilattiin oma kirkkovene Sulkavan venemestari Kauko Miettisen ohjeiden mukaan. Vene vaihdettiin 2003. Siinä oli rullapenkit, joilla ei saanut Sulkavalla soutaa joten penkin vaihdettiin kiinteisiin penkkeihin Sulkavalle. Kolmas vene hankittiin vuonna 2010 jolla soudamme edelleen.

Vuodesta 1995 on ollut kaksi joukkuetta Sulkavalla: naiset/miehet/sekajoukkue. Vuonna 2006 Tornion naisjoukkue oli Sulkavalla nopein, SM-sekasarjassa tuli 2009 pronssia. Torniolaiset ovat olleet mukana 26 kertaa Sulkavan Souduissa ja jälleen osallistutaan kahdella joukkueella Sulkavan Suursoutujen täyttäessä 50 vuotta. Soutuneuvoksia Torniosta löytyy 32 henkilöä.

Tornioon kirkkovenesoudun tuoneelle Tarmolle tulevan kesän soutu on 28 kerta Sulkavan souduissa, ilmoja on ollut kaiken laisia tuulta, tyventä, kovaa kuumuutta ja ukkosmyrskyä mutta aina soutu on läpi viety ei ole tarvinnut keskeyttää koskaan. Sulkavan Suursoudut on hieno tapahtuma.

– Riitta Kasala –