Ohjeita ja vinkkejä ensikertaa osallistuville

 

Ilmoittautuminen
Ilmoittautumismaksut on porrastettu kolmeen aikarajaan, osallistumismaksu nousee tapahtuman lähestyessä.
Osallistumismaksut ja ilmoittautuminen https://www.suursoudut.fi/fi/ilmoittautuminen/osallistumismaksut/

Mikäli aiot osallistua SM-kilpailuun, tulee ennen ilmoittautumista lunastaa Suomen Melonta- ja Soutuliiton kilpailulisenssi. SM-sarjoissa kilpailijan tulee olla Suomen Melonta- ja Soutuliiton jäsenseuran jäsen.
Tiedot lajiliiton jäsenseuroista ja kilpailulisenssin maksusta: https://www.melontajasoutuliitto.fi/

Valmistautuminen soutuun
Kilpailumatka on noin 60 km, joten suorituksen kesto pienveneillä huippukuntoisilla kärjen osalta on viidestä tunnista ylöspäin, aloittelevalla helposti 6-7 tuntia. Vaikeat keliolosuhteet voivat pidentää suorituksen kestoa. Kirkkoveneillä nopeimmat taittavat matkan noin neljässä tunnissa, hyväkuntoinen joukkue noin 4,5-5 tunnissa.

Tämä kannattaa huomioida juomaa ja muuta ravintoa varatessa, myös lämpötila vaikuttaa etenkin juomien määrää ja väkevyyttä arvioidessa. Helteellä juoman tulee olla laimeampaa, usein juomavalmisteissa on sekoitusohjeet mukana. Urheilujuomia ja muita esim. energiapatukoita kannattaa kokeilla aina ennen varsinaista suoritusta. Juotavaa kannattaa varata noin litra tunnissa, helteellä jopa enemmän, varaa myös pelkkää vettä. Myös juomalaitteen, tai esimerkiksi juomarepun toimivuus kannattaa testata ennen kilpailua.

Tapahtumaa edeltävä harjoittelu on eduksi, etenkin pitkäkestoinen aerobinen liikunta soutupainotteisena. Ohjeita suoritusta tukevaan harjoitteluun kannattaa kysyä oman paikkakunnan urheiluseuroista.

Nuorille ja sekä kevyemmästä vaihtoehdosta kiinnostuneille on tarjolla myös 30 km:n matka.

Veneet ja varusteet
Venevaihtoehtoja ovat yksinsoutuvene, vuorosoutuvene (toinen soutaa, toinen meloo), parisoutuvene (molemmat soutaa), kirkkovene (14 soutajaa ja perämies).

Mikäli sinulla tai joukkueellasi ei ole omaa venettä, voit kysyä vuokravenettä tai soutupaikkaa tapahtuman järjestäjältä (kalustopörssi/soutajapörssi) tai soutuseuroilta. Soutuseurojen yhteystiedot löytyvät Suomen Melonta- ja Soutuliiton sivuilta: https://www.melontajasoutuliitto.fi/seurat/

Mikäli osallistut kilpailuun tosimielellä, kannattaa tutustua myös puuveneiden kilpailu- ja kalustosääntöihin: https://www.melontajasoutuliitto.fi/@Bin/1530384/Puuvenesoudun+tekniset+säännöt_21.11.2017,+korjattu+versio.pdf

Muu varustus: pukeutumisen osalta huomioi lämpötilaennuste, aurinkovoiteet, päähine ym. Soutukäsineen tulee olla napakka, hiihtohansikas on aika hyvä, suosittuja ovat myös neopreenitupet airon kahvoissa. Penkin pehmusteita kannattaa kokeilla jo harjoitellessa, vuokraveneitä käyttävän kannattaa varata pehmusteita itse, ellei vuokraajan kanssa ole muuta sovittu.

Toiminta kilpailupaikalla
Saavu lähtöpaikalle ajoissa, noin tuntia ennen starttia. Muistathan käydä ilmoittautumassa kisakansliassa ennen lähtösi. Perjantaina ilmoittautuminen kaikkiin lähtöihin soutustadionilla. Lauantaina kilpasarjassa lähtöpaikalla, Hakovirralla (katso opastekartta). HUOM! 30 km matkan ja retkisoudun ilmoittautuminen soutustadionilla. Mukana on hyvä olla huoltohenkilö, joka kuljettaa autossa soutajien vaihtovaatteet ja muut varusteet Hakovirran lähtöpaikalta maaliintuloalueelle soutustadionin läheisyyteen. Veneessä ei kannata kuljettaa mitään ylimääräistä painolastia.

Omilla veneillä soutavien kannattaa tuoda veneet lähtöpaikalle hyvissä ajoin, perjantain kirkkoveneiden iltasoutuun mielellään jo aamupäivällä, sillä lähdön lähestyessä veneiden laskupaikat Hakovirralla ruuhkautuvat. Lauantaiaamun lähtöihin kalusto on hyvä tuoda paikalle viimeistään perjantai-iltana iltalähdön jälkeen. Veneiden säilytyspaikalla ei ole järjestäjän puolesta pukkeja tai aluspuita, niitä kannattaa varata tarpeen mukaan itse. Ennen ja jälkeen kilpailulähtöjen Kirkonkylän ja Hakovirran välillä palvelee ilmainen bussikuljetus.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Reipasta mieltä ja mukavia soutuja!