Yhden Sulkavan kesäasukkaan Partalansaaren kierrot

Kesällä 1985 soutukaverini perui tulonsa muutama päivä ennen Suursoutuja. Mauri-isäni ehdotti, että hän lähtisi kanssani. Totesin, että mennään ensi kesänä, niin harjoittelen paremmin, jotta selviämme kunnialla Partalansaaren ympäri.

Tuli soutu 1986, lauantai aamu valkeni kylmänä, n 10 astetta ja sateisena. Matka taittui sadeasujen suojassa ja kun vesisade loppui, niin alkoi sen verran kova tuuli, että aallot löivät Lepistön selällä muutaman kerran vettä veneeseen. Viiden maissakäynnin jälkeen olimme maalissa, veneenä Kauko Miettisen tekemä mökkivene, aikaa kului 9:20 tasan! Isäni kommentti: ”Tämä oli sitten kaksi soutua samalla kertaa, ensimmäinen ja viimeinen”.
Maanantaina menimme noutamaan todistukset soututoimistosta: ne nähtyään isäni katsoi minun kunniakirjaani ja mitaliani: ”Miksi sulla on noin hienot, kun minulla on tällainen pronssinen eikä mitään ornamenttia kunniakirjassa?” Tällaiset saa, kun soukertoja on enemmän ja viidestä saa kultaisen mitalin. Isäni kommentti: ”No kyllä mun sitten täytyy ainakin viisi kertaa soutaa!”

Niinpä siitä alkoi hänen jokavuotinen Partalansaaren kiertämisensä, tosin yksi vuosi jäi väliin keväisen ohitusleikkauksen vuoksi. Viisitoista kertaa tuli täyteen 80 vuotiaana, ja kaikki pienveneessä vuorosoudussa.
Sitten tuli 45-vuotis-juhlasoudut. Pyysin hierojaamme Anne Ikosta mukaan; mitäs jo lähtisimme kolmistaan Hakovirran kakskymppiselle. Annehan innostui ja niin veneessämme oli ikää yhteensä 201 vuotta, isäni oli kesän alussa täyttänyt 91 vuotta. Partalansaaren kierroksia porukallamme oli yhteensä 56 kappaletta.

-Risto Maunula
Anne Ikonen –