Uudistamme ruokatarjoiluja

Suursoutujen ruokatarjonta uudistuu

Soutajien ja tapahtumakävijöiden lautasille nousee nyt BBQ:ta ja Saimaan makuja

 Sulkavan Suursoudut tarjoilee tänä kesänä aiempaa monipuolisempia elämyksiä – nyt myös makujen maailmassa. Tapahtuman ruokapalvelut siirtyvät Näppänen Oy:n vastuulle, ja sen myötä ruokalistoille nousee Saimaan alueen raaka-aineita, savustettua lihaa, muikkuja ja laadukkaita katuruoka-annoksia – hyvällä fiiliksellä ja BBQ-hengellä höystettynä.

Tänä kesänä Sulkavan Suursoudut tarjoaa paitsi soutuelämyksiä, myös maistuvia ruokakokemuksia. Niistä tulevat vastaamaan Näppäsen yrittäjäkaksikko Veli-Matti Nousiainen ja Samu Kaivola, jotka tuntevat ravintolamaailman kuin omat taskunsa.

– Minulla on pitkä tausta ravintola-alalta Savon alueella. Sahanlahdessa Puumalassa oltiin Samun kanssa molemmat töissä viime syksynä, itse olin siellä keittiömestarina, kertoo Veli-Matti Nousiainen.

Ajatus yhteistyöstä lähti kytemään vuoden 2024 lopussa, kun kaksikolle tuli tilaisuus Kalakontin ruokarekan vuokraukseen.

– Samun kanssa lähdin ideoimaan, että lähdettäisiin vetämään Kalakontin ruokarekkatoimintaa porukassa, kun kemiat kohtasivat aiemmissa työhommissa hyvin, Nousiainen kertoo.

– Olimme molemmat alkuvuodesta Lapissa töissä ja sieltä käsin teimme suunnittelutyötä ja alustavia hommia, Samu Kaivola lisää.

Lähituottajat ovat isossa roolissa

Yhteisen yrityksen, Näppäsen, kaksikko laittoi pystyyn huhtikuussa 2025. Yrityksen toiminnan ytimessä on kala- ja katuruokatuotteiden myynti Kalakontin ruokarekassa Puumalan satamassa. Tämän lisäksi Näppänen tekee cateringiä ja kiertää tapahtumissa kuten festareilla BBQ-savustuksen merkeissä. Suursoudut tulevat olemaan yrittäjille yksi kesän päätapahtumista.

– Tosi hyvällä fiiliksellä odotamme kesää ja soutuviikonloppua. Pääsemme ensimmäistä kertaa yrittäjinä toteuttamaan itseämme tällä alalla ja organisoimaan ison tapahtuman ruokailutoimintaa.

Näppäsen ruokafilosofiaan kuuluu vahvasti paikallisten tuottajien ja toimijoiden tukeminen.

– Käytämme mahdollisimman paljon lähituottajia, ja haluamme nostaa heitä myös esiin, Nousiainen sanoo.

Soutajille energiaa savustetusta possusta ja juustoisesta pastasta

Näppänen Oy vastaa koko soututapahtuman ruokapalveluista yhdessä talkooväen kanssa, mukaan lukien soutajien ateriat, VIP-ruokailut ja tapahtumavieraille suunnattu myyntikoju, joka tulee olemaan auki iltamyöhälle saakka koko soutuviikonlopun ajan. Kaikissa ruokatoiminnoissa näkyvät lähituottajat, omatekoisuus ja kunnianhimo.

Soutajien ruokalistalla on muun muassa savustettua pulled porkia savolaisella twistillä sekä juustoista pastavuokaa. Uutuutena on soutajien tankkauspisteeksi tarkoitettu pastabaari.

– Pastaa on tarjottu soutajille myös aiempina vuosina, ja sitä on toivottu, yrittäjät perustelevat.

Retkisoutajat saavat samat ruoat myös Varvirannassa, ja lisäksi tarjolla on aamiainen.

– Tarkoitus on nostaa ruokapalveluiden profiilia, soutajien aamiaisista lähtien.

VIP-ruokailu tekee nyt ensiesiintymisensä Suursouduissa, ja sinne on luvassa BBQ-henkinen buffet: savustettua Ikosen tilateurastamon possua, juustoista mac & cheese -pastavuokaa, coleslaw-salaattia ja muita lisukkeita.

Myyntikoju palvelee asiakkaita iltamyöhälle

Kaikille Suursoutujen kävijöille tarkoitetussa omassa myyntikojussa Soutustadionilla tarjoillaan muun muassa paistettuja muikkuja.

– Kala on luonnollinen vaihtoehto, kun ollaan Saimaan äärellä. Olemme tehneet pitkään yhteistyötä Kalakontin kalastajan kanssa, Samu kertoo.

Myös perinteeksi muodostunutta souturuokaa on tarjolla tapahtumakävijöille Näppäsen ruokapisteellä. Myyntikojussa tulee näkymään myös Näppäsen ruokafilosofian ydin: BBQ-savustus.

– Varsinkin festareilla ja tapahtumissa BBQ-savustus on iso osa toimintaamme. Yhdistämme BBQ-elementtejä myös souturuokailuihin, Nousiainen kertoo.

Ruokakoju on auki soutuviikonloppuna iltamyöhään saakka. Tarkempi aikataulu, menu sekä hinnasto julkaistaan Suursoutujen verkkosivuilla ennen tapahtumaa.

Suursoutujen pääsihteeri Terhi-Maria Aurala on erittäin tyytyväinen uuteen konseptiin ja alkaneeseen yhteistyöhön. ”Näppänen Oy vie ruokailupuolemme aivan uudelle tasolle, jota kokenut talkooväki täydentää.  Uskon, että uudistus otetaan positiivisin mielin vastaan ja olemme erittäin iloisia saadessamme tuoda Saimaan alueen herkkuja paremmin esille.  Lukuisat tavarantoimittajat ja tukkutoimijana Kespro täydentävät palvelukonseptiamme, joten koko ketjutus alkaa olla kunnossa.”